Десислава Танева: Всяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават относно африканската чума по свинете

13:34, 08 юли 19 / Политика 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават относно африканската чума по свинете. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след среща за предприемане на мерки за превенция и контрол на болестта африканската чума по свинете, предава  „Фокус“.

Нови огнища на африканска чума по свинете близо до Русе

„От тази седмица започват областните епизоотични комисии да заседават всяка седмица. До края на деня ще излязат актуализирани заповеди за мерки срещу заболяването, включително и от Изпълнителната агенцията по горите“, каза тя. До края на деня ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението и тези, които живеят на село и в дворовете отглеждат домашни свине“, посочи Десислава Танева.

От своя страна изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подчерта, че засега има открити две нови огнища на болестта, намиращи се в Плевенските села Жернов и Новачене.

„Работата в Жернов и ограничаването на болестта там е приключила. Евтаназирани са 46 прасета. От вчера се работи и в Новачене. Резултатите ще ги знаем в края на деня“, обясни той.

Д-р Илиев увери, че 10-километровата зона около всички огнища е подложена на специален надзор и подчерта, че налагането на карантина на такова заболяване е невъзможно.

Заради лесното разпространение на болестта, експертите отправят и редица съвети към стопаните, които отглеждат свине. Те не трябва да хранят животните с кухненски отпадъци, които съдържат остатъци от свинско месо. Тъй като термичната обработка унищожава вируса, прясното месо трябва да бъде добре приготвяно чрез варене, пържене или печене. От прясното месо е по-добре да не се произвеждат сурово-сушени продукти – луканки, суджуци, сланина и др. Одраните кожи на заразени животни също са потенциален източник на болестта и те трябва да бъдат предадени за унищожение или заровени надълбоко.

Ловците също трябва да се съобразяват с някои изисквания. Ако намерят труп на дивя свиня, добре е те да не го пипат, а да маркират мястото му и незабавно да информират горските власти и местните ветеринарни служби. Заразата може да се пренесе дори и само с обувките, облеклото, ловното оборудване или ловните кучета.

„Горските стопанства също ще се включат в борбата с болестта“, обяви изпълнителният директор на агенцията по горите инж. Мирослав Маринов. Една от предприетите мерки ще бъде увеличен индивидуален отстрел на дивя свиня, за което е предвидено и материално стимулиране на ловците от 50 лева на глиган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама