Брегу: Отлагането на преговорите за членство с Албания и Северна Македония носи рискове

15:08, 08 юли 19 / Свят 25 1250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„По-нататъшното отлагане на началото на преговорите за членство в ЕС на Албания и Македония представлява голям риск”, заяви Майлинда Брегу – секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС).

Това изявление тя направи по време на единадесетата среща на СРС в Сараево в рамките на срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщи МИА.

Президентът на Албания предлага избори "3 в 1" на 13-ти октомври

„Всеки един положителен резултат може да бъде бързо заличен, ако перспективата за членство продължи да се отлага. Няма по-подходящ момент за започване на преговорите от сегашния, като се има предвид, че две държави-членки на ПСЮИЕ (България и Македония) ще председателстват съвместно Берлинския процес. По този начин се увеличава отговорността на региона в този процес”, подчерта Брегу по време на днешния форум.

Изминалата година бе много активна за СРС и се очаква Съветът и занапред да продължи работата си със същите „динамични темпове”.

„Съветът за регионално сътрудничество има готовност и желание да се справи с всякакви предизвикателства, с които ще се сблъска, но това не може да стане без пълната подкрепа на партньорите от региона и от Европейския съюз”, заяви Брегу.

"Слободен печат": Скопие и София заедно ще председателстват Берлинския процес

Обръщение на форума направи Анджелина Айкхорст - директор в Европейската служба за външна дейност, отговорна за Западните Балкани и Турция. В изявлението си Айкхорст подчерта, че Европейският съюз ще продължи да подкрепя Съвета за регионално сътрудничество и призова партньорите от региона „да се въздържат от комуникация през медиите” и да се опитат да преодолеят съществуващите различия.

Откриват Регионална академия „Европейската перспектива за Западните Балкани“

Айкхорст заяви, че ЕС има намерение да спази поетите ангажименти по отношение на свързаността, икономическата интеграция и изпълнение на стратегията за Западните Балкани в тясно сътрудничество със СРС и всички партньори от региона.

Участниците във форума приеха годишния доклад на СРС за периода 2018-2019 г., както и стратегията и плана за работа на организацията за периода 2020-2022 г., който трябва да бъде одобрен на срещата на съвета на министрите на външните работи на ПСЮИЕ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама