КНСБ с мобилно приложение - анонимно може да подавате сигнал срещу работодадел

15:29, 08 юли 19 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Национална кампания за борба с недекларирания труд "Сивото убива!" на КНСБ в партньори днес започва от област Плевен и ще премине през цялата страна.

Това съобщи в президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

"Целим най-кратко три неща. На първо място - мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин. Да повярва, че може да промени нещата там, където се нарушават правата му - работно време, заплащане на работни заплати, договори, които ги няма всъщност, и така нататък.

Масови нарушения виждаме в много сектори, особено в строителството, в леката промишленост, в земеделието и "Търговия и ремонт на автомобили", както и при обучение на водачи. Това са четири сектора, за които всички данни показват, че са с най-голям дял на сива икономика и недекларирана заетост и там е концентрирано нашето внимание", коментира президентът на КНСБ.

Той посочи, че КНСБ стартира мобилно приложение, което дава възможност анонимно хората да подават своите сигнали към синдиката - да опишат какво точно се нарушава. В тази среда искаме взаимно да се подкрепим - ние поемаме ангажимент сигналите да стигат до контролните органи, да проверим те какво са свършили по тях, и да върнем обратно отговор на подалите сигналите, поясни Димитров.

Той бе категоричен, че за работодателите сигналите ще останат анонимни. Така ще се следи какво е свършено и какво може да се промени в цялата среда, или ще се влиза в съда, ако се установят нарушения на закона.

Синдикалният лидер уточни, че засега има двадесетина сигнала в системата, подадени за месец и 400 сваляния на мобилното приложение. Той се надява до края на годината сигналите да бъдат стотици, хиляди. Идеята на КНСБ е подадените сигнали за нарушения да бъдат отделени в бъдеще на два отделни сайта. Ще бъде направена класация на "добрите работодатели" - тези, които спазват законите и плащат всичко на чисто и на светло, уточни Димитров. Другият сайт ще бъде на "лошите работодатели", които не само според сигналите, но и на базата на проверките на контролните органи, е потвърдено, че нарушават закона. Искаме и тях да ги покажем на всички останали - да не ходят там да работят, отбеляза президентът на КНСБ.

Заяви, че икономиката "на сиво" в България е 21 процента по индекса на Асоциацията на индустриалния капитал по последни данни, което показва, че 23 милиарда "сиви" обороти се генерират на годишна база у нас. Те плащат за недекларирана заетост, което прави възможно хората да бъдат наемани без договори и без осигуровки, изтъкна Димитров. Процентът на заетите в недекларираната заетост е малко по-нисък - те са около 16 процента по данни на Международната организация на труда, но той е над средно европейския, който според ЕК е малко над 11 процента, добави синдикалният лидер.

Като цяло намалява сивата икономика в България през последните 7-8-10 години - не с темпове, които ни се иска, коментира Димитров. Все още сме на доста високо ниво и хората, които работят в този незащитен вид икономика, не са никак малко, но никой не може да каже точната цифра, добави той.

За Плевен той посочи, че има данни, че сектор "Строителство" е един от водещите по нарушения - на второ място, след София град - основно хората работели без договори. Много са нарушенията и в сектор "Производство на облекло".

Пламен Димитров обобщи, че трябва да се заложи на ясна дефиниция на "сива" заетост, "сива" икономика и недеклариран труд, което да направи възможно хората да разбират какво им говорят от КНСБ и какви са им загубите, когато са "на сиво".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама