Британският музей излага откраднати артефакти от Афганистан преди да ги върне

20:40, 09 юли 19 / Култура 25 1499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Откраднати древни шедьоври на будисткото изкуство, които вероятно са били откраднати от талибаните, ще бъдат изложени в Британския музей преди да бъдат върнати в Афганистан.

Будистки глави от четвърти век, които вероятно са били отрязани от талибаните и са намерени натъпкани в лошо изработени дървени щайги на летище "Хийтроу", трябва да бъдат върнати в Афганистан, където ще бъдат ценни музейни експонати.

Британският музей даде подробности за един от най-значимите случаи на репатриране, с които се занимава, свързани с незаконното плячкосване на артефакти от Афганистан и Ирак.

Девет скулптурни глави и торс бяха заловени на „Хийтроу” през 2002 г. след полет от Пешавар в Пакистан. След дълъг правен процес те бяха изпратени в Британския музей миналата година, за да бъдат анализирани, съхранени и каталогизирани, предаде БГНЕС като цитира "Гардън".

Джон Симпсън, старши куратор в музея, каза, че главите са били боядисани и имали тела и вероятно са украсявали стените на будистките манастири в древното царство на Гандхара преди около 1500 години.

„Те са зашеметяващи и са изключителни. Ние върнахме хиляди обекти в Кабул през годините, но за първи път успяхме да изучим и работим по древни будистки фигури.”, каза Симпсън.

Той твърди, че скулптурите на Гандхара най-вероятно са попаднали у талибаните през най-интензивния период на иконоборство в началото на 2001 г., по време на който бяха взривени гигантски статути на Буда в долината Бамиян.

Скулптурите разказват историята на разцвета на будизма в днешен Афганистан. Стотици манастири са били построени и след това изоставени след пристигането на арабските армии през 8 век и установяването на исляма като преобладаваща религия.

„Връщането на всякакви обекти, които са били незаконно прехвърлени, е символично и важно”, заяви Симпсън.”Но тези артефакти ще образуват една от най-големите групи предмети на будисткото изкуство, които ще бъдат върнати на музея в Кабул. Това е голямо събитие.”

Скулптурите ще бъдат показани за кратко време в Британския музей, преди да бъдат предадени на служители в посолството на Афганистан в Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама