Българи изобретиха един от най-икономичните автомобили на екомаратон в Лондон

10:20, 09 юли 19 / Любопитно 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от Чепеларе проектираха един от най-икономичните автомобили в Европа. На маратон в Лондон участваха над 1500 млади инженери и рекорден брой български отбори.

Традицията идва от лондонското предградие Бруукландс. Там преди век се провежда първото автомобилно състезание в света. То продължава 24 часа, а победител е този, който измине най-много обиколки.

100 години по-късно трасето предизвиква уменията на хиляди студенти и ученици от 28 държави. Целта е една – да създадат най-икономичния автомобил. Една обиколка е с дължина около километър и половина.

Екомаратонът се провежда от 35 г. Рекордът до сега е 3771 км или разстоянието от Лондон до Рим и обратно само с литър гориво. Младите инженери разполагат с 4 дни, за да подобрят рекорда. На пистата автомобилите не се състезават с времето. Те трябва да изминат възможно най-голямо разстояние с единица енергия.

Тази година участват 5 български отбора. Отборът ни от Русе използва автомобил от градски тип с водородна клетка. Конструирането му отнема 14 дни. Стратегията на младежите включва максимално възползване от инерцията при спусканията.

Екоавтомобилите са оборудвани със системи, които записват стойностите, отчитат скоростта и различни параметри на батерията и електромотора.

Някои от българите успяват да изминат 598 км за киловат час. Автомобилът на отбора от Чепеларе тежи само 33 кг. и намира мястото в челната десетка. Отборът на Бургас пък залага на дизайна. Техният „Баткомобил” разчита на голяма видимост, тъй като на пилотското място нещата се случват бързо и трябва винаги да си наясно каква е обстановката.

Генералният директор на "Шел Еко-маратон" Норман Кох заяви, че учениците получават опит, който не може да се добие в класните стаи. Според него на маратона те се учат как да работят заедно и да решават проблеми с определен бюджет и време.

„За нас е привилегия да им дадем шанса да развият идеите, да направят стъпка напред към едно толкова голямо предизвикателство за всички нас”, допълни той.

Най-доброто постижение тази година е на френския отбор. Прототипът им се задвижва от двигател с вътрешно горене и измина 2735 км. Участниците признават, че вълнението покрай маратона е огромно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама