ЕК отделя 8 млн. евро за киберсигурността на Западните Балкани

13:55, 09 юли 19 / Политика 25 984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на юли Европейската комисия ще одобри нов проект на стойност 8 млн. евро за програма, по която страните от Западните Балкани ще разработят механизъм за бърза реакция при криза в областта на киберсигурността. Това съобщи еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел на първия диалог за цифровите технологии ЕС-Западни Балкани, който се провежда днес в Брюксел, цитирана от БНР:

„Ние не обръщахме достатъчно сериозно внимание. Напомням, че когато казах, че искам киберсигурността да ми бъде един от приоритетите в цифровата програма за Западните Балкани, срещнах реакция от типа „няма проблеми в тази област“. Всъщност оказа се не, че нямаме проблеми, а че не разполагаме с данни за мащабите на това, което се случва“.

През 2021-ва година роумингът между страните от Западните Балкани ще отпадне и жителите на тези страни ще говорят помежду си без допълнителни тарифи, съобщи още Габриел.

Еврокомисар Габриел припомни, че от началото на юли в резултат на регионалното споразумение, входящите и изходящи обаждания между страните от Западните Балкани са паднали съответно с 65 и 68 на сто, а трансферът на данни - над 70 на сто.

Същевременно македонският министър на информационното общество и администрация Дамян Манчевски предложи да се създаде регионална агенция за киберсигурност. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама