Има потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки България - Босна и Херцеговина

14:00, 09 юли 19 / Политика 25 963 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик дискутираха процеса на евроантлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и ускоряването на икономическото сътрудничество между двете страни. Двамата лидери се срещнаха в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, съобщиха от Правителствената информационна служба.

България е инициатор и остава активен участник в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и продължаваме да разглеждаме инициативата като водеща политическа рамка за партньорство в региона и като основна платформа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани“, заяви премиерът Борисов.

Борисов: ЕС значи и отговорност, и предвидимост

Той припомни, че европриобщаването на страните от региона беше основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и остава водеща задача пред българското правителство. „В момента основна цел на Босна и Херцеговина трябва да продължи да бъде функционирането й като стабилна държава, за да се предотвратят опасностите от блокирането на нейния европейски път“, посочи още министър-председателят. Той изтъкна необходимостта страната да проведе всички реформи в областта на социално-икономическата сфера, укрепване на върховенството на закона, борбата с корупцията, организираната престъпност и тероризма. „Мястото на всички страни от региона е в ЕС, защото само така ще имаме устойчива стабилност, която ще спомогне да бъдат преодолени травмите от близкото минало“, каза още по време на срещата Бойко Борисов.

 

Двамата лидери бяха единодушни, че е необходимо да се засили и процесът на свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона.

Бойко Борисов и Милорад Додик направиха преглед и двустранните отношения и бяха категорични, че съществува още потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама