Съветът на ЕС: България трябва да подобри събирането на данъци и борбата с корупцията

16:07, 09 юли 19 / Политика 25 1453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България да подобри събирането на данъци и да обърне по-сериозно внимание на риска от корупция. Тази, както и други препоръки, Съветът на ЕС отправя към страната ни в рамките на препоръките и становищата за тази година за фискалните и икономически политики и политиките по заетостта на държавите членки на ЕС, предаде БНР.

„Събирането на данъци не се подобрява навсякъде със същото темпо. Това се отнася особено за свързаните данъци с труда, вноските за социална сигурност и някои категории акцизи. Има данни, че недекларираният труд и незаконната търговия с горива продължават да бъдат предизвикателство“, се казва в препоръките за България.

„Органите все още не са приключили с националната оценка на риска, която е крайъгълен камък в разработването на адекватни национални политики за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Освен това последните събития в банковия сектор показват, че е необходимо да се засили националният надзор върху международните финансови сделки и да се гарантира ефективното прилагане на нормативната уредба за борба с изпирането на пари. На риска от корупция трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание, тъй като тя представлява предварително престъпление за изпирането на пари“, пише още в документа.

В него се отбелязва, че реформите в публичната администрация и електронното управление продължават да бъдат бавни и не водят до достатъчни подобрения, а бизнес средата остава слаба. „Институционалните недостатъци, регулаторната несигурност, корупцията и недостатъчното предлагане на работна ръка продължават да са сред основните пречки пред инвестициите“, се казва в препоръките. В тях се отбелязва още, че има високо равнище на неравенство на доходите и на риск от бедност или социално изключване, както и че хората са изправени пред ограничен достъп до здравеопазване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама