Депутатите обсъждат президентското вето върху закона за Черноморското крайбрежие

06:40, 10 юли 19 / Политика 25 946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пленарно заседание днес депутатите ще подложат на повторно гласуване текстовете от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, върху които вето наложи държаният глава Румен Радев.

Президентът изрази несъгласие с новия режим за „диво къмпингуване“, въведен с последните промени в закона, който според него става по-рестриктивен и с повече ограничения, в сравнение с досегашния ред.

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

В мотивите си Радев подчертава, че ограниченията в т. нар. диво къмпингуване са вече в закона, а местата, където всичко това може да се прави регламентирано, все още не са определени. Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

Много от гражданските организации, обявили се в защита на родното Черноморие, вече изразиха подкрепа за президентското вето, а от политическите партии единствени това направиха от БСП.

В рамките на пленарното заседание се очаква депутатите да подложат на обсъждане и промените в Закона за пътищата, които предвиждат краен срок за въвеждането на тол системата. Тя трябва да заработи най-късно на 1 март 2020 година, но ако бъде постигнат консенсус с превозвачите за нейния обхват и размера на тарифите, това може да стане и по-рано.

Първоначално беше предвидено тол системата да започне реалното си функциониране на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама