Организация иска държавното ръководство на Сърбия да признае геноцида в Сребреница

09:45, 11 юли 19 25 887 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сръбският премиер Александър Вучич беше посрещнат с бурно негодувание от босненците по време на церемонията в памет на избитите в град Сребреница. През 1995 г., в края на войната в Босна и Херцеговина, в Сребреница близо 8000 мюсюлмани са убити от силите на босненските сърби.
Сръбският премиер Александър Вучич беше посрещнат с бурно негодувание от босненците по време на церемонията в памет на избитите в град Сребреница. През 1995 г., в края на войната в Босна и Херцеговина, в Сребреница близо 8000 мюсюлмани са убити от силите на босненските сърби.

По повод 24-ата годишнина от престъплението в Сребреница членове на организацията "Жени в черно" се събраха снощи на улична акция в Белград под надслов "Никога няма да забравим геноцида в Сребреница", съобщава белградският вестник "Данас". Те посочиха, че отношението на управляващите към събитията в Сребреница е останало непроменено и искат от държавното ръководство да признае геноцида. Акцията премина без инциденти, при силно полицейско присъствие.

Няколко неправителствени организации обявиха за днес акции, с които да отбележат 24-ата годишнина от събитията в Сребреница. От тези орпганизации заявиха, че ще искат от президента и от премиера 11 юли да се обяви за Ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница, предаде БТА.

Признаването на геноцид в Сребреница се налага като още едно условие, поставяно пред Сърбия за членство в ЕС, твърди вестник "Новости". Преди дни еврокомисарят Йоханес Хан предупреди, че "в ЕС няма място за онези, които отричат геноцида и всички други присъди на международни съдилища". Изискването Сърбия да признае геноцида в Поточари е записано и в най-новия доклад на Европейския парламент за Сърбия.

Боян Милисавлевич, професор по международно право и отношения, каза за "Новости", че официална Сърбия не прави нищо, които да върви в посока към отричане на престъплението в Сребреница. "Струва ми се, че това е само още един начин да забавят приближаването ни към ЕС, постоянно да ни поставят някакви условия. Преди това беше сътрудничеството с Хагския трибунал, после нормализиране на отношенията с Прищина. ЕС фабрикува някакви политически причини, когато не може да намери правни аргументи, за да могат да кажат - ето, искаме ви в ЕС, но не се държите както трябва и не можем да ви приемем", каза той.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза, че не е поканена в Поточари и няма да отиде на отбелязването на годишнината. В Мемориалния център в Поточари се очаква да присъстват мнозина босненски политици, представители на чуждестранните посолства на страните от ЕС в Босна и Херцеговина, както и върховният представител на международната общност Валентин Инцко. Ще присъства лидерът на сръбската Либерално-демократическа партия Чедомир Йованович, който отскоро е и съветник на хърватския член на босненското председателство Желко Комшич.

Преди два дни хиляди хора, включително турският президент Реджеп Тайип Ердоган, присъстваха на възпоменателна церемония в Сараево преди 24-та годишнина от клането в Сребреница. Възпоменанието пред сградата на босненското председателство бе организирано за почитане на паметта на 33 новоидентифицирани жертви, чиито тленни останки ще бъдат погребани днес в Мемориалния комплекс Поточари близо до Сребреница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама