"Спаси София" подаде нов сигнал до Прокуратурата за нередности при ремонта на "Графа"

12:45, 11 юли 19 25 3804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Спаси София" внесе в Прокуратурата нов сигнал за съмнения за нередности около ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той касае потенциални щети върху бюджета на Столичната община и ЕС в размер на 5 млн лева. Активистите ще внесат сигнал и до Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Според организацията съществуват съмнения за извършени сериозни нередности, касаещи срока на изпълнението на обекта и качеството на извършената работа. От "Спаси София" разполагат с официални документи, удостоверяващи, че строителят е получил 86 дни призната отсрочка за изграждането на ул. "Граф Игнатиев". През този период строителният надзор и Столичната община, в качеството си на възложител, са одобрили съставянето на Акт 10 за спиране на строителството поради “лоши метеорологични условия” и “интензивни валежи” обектът би трябвало да е замразен.

Съдът реши: Процесът срещу Евгени Крусев започва на 30 септември

Справка на НИМХ за тези периоди показва, че съществени валежи или отрицателни температури е имало през около половината от одобрените дни. Като пример дават 31 дни, признати за дъждовни през юни и юли на 2018 г., от които само през 16 има валежи над 5 л/кв.м., при положение, че валежите под 20 л/кв.м. не се смятат за интензивни.

“Традиционно през летните месеци по-голямата част от валежите са краткотрайни и често са в края на работния ден или в тъмната част на денонощието, когато не се извършват строителни дейности. НИМХ разполага с данни и за почасовите валежи, от които може да бъде установено, че не са налице валежи през целия ден. Логично е да се очаква, че строителните дейности не е трябвало да бъдат спрени за целия ден”, обясни Светлозар Алексиев от организацията.

Съдът отхвърли иска на търговците от „Граф Игнатиев“

Активистите подадоха сигнал до Прокуратурата и за незаконно строителство на обекта в дни с издаден акт за спиране на строителство. Те обясняват, че Акт 10 означава замразяване на строителната площадка и издаването му забранява извършването на каквито и да е строителни дейности на обекта. От "Спаси София" обаче констатират чрез снимков материал, че в дните с издаден Акт 10, строителството по "Графа" продължава.

“Това е незаконно строителство, за което надзорът и Столичната община като възложител, е трябвало да реагират и да прекратят. Недопустимо е от една страна да се твърди, че лошото време не позволява работа на обекта, а от друга, строителството да продължава. Това създава съмнения за некачествена работа и умишлена изгода за изпълнителя, който наваксва със строителството, докато срокът му е официално спрян”, допълни Борис Бонев.

“Очакваме проверка на всички факти и обстоятелства от страна на Прокуратурата, особено имайки предвид, че това е поредният проблем с ремонта на улицата. Припомняме, че глобите за забавено строителство са 4,8 млн. лв., но не бяха наложени, което ощетява бюджета на Общината и ЕС. Затова внасяме сигнал и до Европейската служба за борба с измамите (OLAF), като отправяме и мотивирано искане за извършването на пълна ревизия на дейността на Столичната община по посочените договори с цел пресичане злоупотребата със средства на европейските и българските данъкоплатци”, завършват от "Спаси София".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама