Учени разкриват как някои риби сменят пола си

20:40, 11 юли 19 / Любопитно 25 1399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новозеландски изследователи предлагат детайлен преглед на молекулярните механизми, които позволяват на някои риби да сменят пола си, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances".

Около 500 вида риби, сред които симпатичните рибки клоуни, популяризирани от анимацията "Търсенето на Немо", сменят пола си като възрастни, ако обстоятелствата го налагат.

Учените знаят от десетилетия за тази практика, но разбирането им за това как се случва промяната досега е било ограничено.

За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Отаго, Нова Зеландия, са изследвали бодлоперка от вида Thalassoma bifasciatum, обитаваща кораловите рифове. Представителите на вида плуват на групи от доминиращ мъжкар със синя глава, ескортиран от по-дребни жълти женски. При нормални обстоятелства представителите на двата пола се занимават с обичайни неща - хранят се заедно и понякога се чифтосват. Ако обаче хищник залови водещия мъжкар, доминиращата женска в групата сменя пола си.

"Трансформацията при този вид риби е удивителна, тъй като се случва много бързо", казва биоложката Ерика Тод от изследователския екип. След няколко минути до няколко часа женската променя поведението си и става по-териториална и агресивна като мъжки екземпляр. След няколко дни тя започва да ухажва останалите женски, а след осем до десет дни вече напълно се е трансформирала в мъжка.

Според учените стресът е ключов фактор за задействане на смяната на пола. Специалистите са установили, че под въздействие на стрес гените за първоначалния пол на рибите се изключват и се включват тези за новия. Процесът налага цялостно препрограмиране на генетичната информация, обясняват изследователите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама