Машинното гласуване отново във фокуса на парламента

06:30, 12 юли 19 / Политика 25 1247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последното за седмицата пленарно заседание парламентът ще обсъди на първо четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.

Под законопроекта стоят подписите на депутати от парламентарните групи ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, които настояват да имаме възможността да подаваме машинно своя вот единствено на избори за президент и Европейски парламент.

Аргументите им са свързани с това, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни от останалите, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Против предложението и в подкрепа на машинния вот категорично се обявиха останалите две парламентарно представени опозиционни партии – ДПС и БСП. За запазването на машинното гласуване на предстоящите избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите извън парламента, както и омбудсманът Мая Манолова.

В рамките на заседанието депутатите ще обсъждат и промяна в Закона за железопътния транспорт, която трябва да гарантира независимостта и финансовата обезпеченост на специализираното звено за разследване, както и въвеждането на принципа на споделените услуги, с което страната ни да избегне възможността да бъде осъдена от Европейската комисия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама