Д-р Георги Чобанов: Няма да можем да спрем африканската чума, ако хората не съдействат

09:49, 12 юли 19 25 1956 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете. Нови случаи бяха констатирани вчера в Плевенско. Хората явно не съзнават опасността от заразата и ние няма как да спрем вируса, при положение, че обществото не положи усилия, заяви по БНТ д-р Георги Чобанов – директор Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража" към БАБХ.

Д-р Чобанов поясни, че е конфискувано заразено месо от домашно прасе, на което вече е била взета проба за африканска чума и тя е била положителна.

Откриха 170 кг заразено с африканска чума месо

Констатирани са няколко огнища на африканска чума и стартира проучването на района. Има обявени 8 огнища към момента при домашни свине. В селищата се извършват мерките, животните са умъртвени и труповете ще бъдат заровени и местата дезинфекцирани местата, допълни той.

Чобанов каза, че там където са взети проби от новите случаи, за съжаление показват наличие на заболяване.

По думите му са били заловени няколко автомобила, които пренасят месо и то е било конфискувано.

БАБХ потвърди два нови случая на Африканска чума

Месото е от питомно прасе, от което е взета проба и докато се изследва пробата прасето е заклано и прибрано във фризера. Пробата е положителна за африканска чума, така че месото е конфискувано и унищожено. Рискът по този начин е много голям и това месо може да бъде източник за заразяване на други животни, поясни д-р Чобанов.

До момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, но има случай на свинеферма, която попада в кръга на огнище и тази свинеферма е блокирана и не може да изнася животни към кланица и да функционира нормално, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама