Нинова: Поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България

10:28, 12 юли 19 / Политика 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а нашето в демократичните правила и правовата държава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предава  "Фокус".

"БСП за България" последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване.

Още повече в навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи - на демокрация, на правова държава и право на свободен избор. Винаги, когато сме обсъждали изборните правила. Припомням, че това беше преди пет месеца, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборния кодекс. Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение.

За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване", каза Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че винаги при тези дебати от партията са предлагали алтернатива. "Предлагали сме да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласуване. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. Винаги на техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на опозицията. Така че имаме своята позиция и я отстояваме с всички парламентарни възможни норми на поведение", посочи още Нинова.

Цвета Караянчева свиква извънредно заседание в 14.00 часа във вторник

Нинова напомни, че машинното гласуване беше  поводът за напускане на БСП на парламента през февруари.

Според нея управляващите работят на инат.

"Решили са, изглежда са притеснени за местните избори и по всякакъв начин да толерират честния вот на местните избори", посочи още тя. На въпрос дали е имала разговор с ДПС да не се регистрират в зала, тя отрече да има такова нещо и заяви, че БСП е взела своето решение да не се регистрира сутринта.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама