Очаква се рязко увеличаване на туристите на Антарктида

19:00, 12 юли 19 / Култура 25 1782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туристическият поток към Антарктида ще се увеличи от 40 000 през миналия сезон до 80 хиляди през сезона 2019-2020 година. Това изчислява Елена Жаркова, представител на Русия в Коалицията за опазване на южния океан и Антарктика. Данните бяха обявени на среща на антарктическите консултативни партии (Консултативни партии по Антарктическия договор), която се проведе тази седмица в Прага, предаде БГНЕС.

"Експертите дават прогнози за рязко увеличаване на туристическия поток към Антарктида. През сезон 2018-2019 40 000 души са дошли в Антарктида, 80 000 се очакват през сезон 2019-2020 година. Не само организирани групи, но и неорганизирани "туристи отиват на континента, които наемат кораби и просто се доближават до Антарктида. Почти недокосната природа няма да оцелее при този наплив. Необходимо е да се приемат единни правила за поведение в Антарктида ”, каза Жаркова.

Тя отбеляза, че туристите плашат животните. "Миналата година тюлени се уплашиха, изтичаха към пропаст от страх и паднаха. Пингвините също са обезпокоени от туристите, които искат да направят хубави снимки. Освен това туристите смазват яйцата на птиците", казва експертът.

Жаркова също говори за появата на нови видове туризъм за Антарктика. Например, хеликоптери карат любителите на свободното каране към антарктическите склонове.

Членовете на Коалицията за опазване на Южния океан и Антарктика призовават страните да разработят и въведат правила за посещение и престой на Ледения континент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама