Министерски съвет се събира за актуализиране на бюджета заради покупката на F-16

06:30, 15 юли 19 / Политика 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет ще проведе заседание, на което ще бъде разгледано Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

Законопроектът за актуализиране на бюджета е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Владислав Горанов: България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16

Миналата седмица стана ясно, че правителството ще емитира още 200 милиона лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации, за да се купят изтребителите. Това е втората емисия дълг на вътрешния пазар от началото на годината, след като през юни пое 300 млн. лева. 

Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа в четвъртък договорите за закупуване на осем самолета F-16. Заместникът му Атанас Запрянов обясни, че в понеделник правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната четири договора, които „касаят не само доставката на 8 броя самолети F-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване…”. Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация наистина е 1,256 млрд. долара, припомни Запрянов.

Очаква се, че до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама