31-годишният бургазлия ще преплува близи 45 км, за да е първият, прекосил Бургаския залив

14:50, 12 юли 19 / Любопитно 25 1770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 45 километра ще плува 31- годишният Цанко Цанков, за да е първият човек, прекосил Бургаския залив, съобщиха от общината.

Стартът е на 17 юли в 6 сутринта от нос Емине. Финалът ще е при Маслен нос десет или дванадесет часа по-късно, в зависимост от атмосферните условия.

Български плувец ще прави исторически рекорд в Черно море

Разстоянието на този маратон в открити води е 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра подълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания.

Община Бургас подкрепя начинанието на Цанко, който днес се срещна с кмета Димитър Николов, за да разкаже подробно за своята амбиция. За безопасността на плувеца ще се грижат още Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база - Бургас.

Ако Цанков се справи, то това ще е най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. Той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил).

Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама