Народният театър посвещава новия сезон на Иван Вазов, създава и международна награда на негово име

15:48, 12 юли 19 / Култура 25 2169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народният театър (НТ) ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов. През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен "Необозримостта Вазов", съобщи драматургът Мирела Иванова, цитирана от БТА.

Сцената "Апостол Карамитев", на петия етаж в НТ, също ще даде подслон на вазовото слово. Надсловът е "Четем Вазов", а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и малкоизвестни на широката публика откъси от творбите на Патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

НТ създава и национална награда за духовен принос на името на Вазов, която ще се връчва всяка година. "Нейният статут ще бъде малко по-особен в международен или европейски план", обясни директорът на театъра Мариус Донкин.

Жанрово многообразие, нови актьори и чужди режисьори ще има в новия сезон на Народния театър (НТ), обяви пред медии днес ръководството на най-голямата ни трупа, предаде БТА.

До края на годината предстоят и други премиери. На 26, 27 и 28 септември излиза "Колкото - толкова" от Недялко Йорданов (камерна сцена), а на 28 септември и 2 октомври, на голямата сцена, - "Хубава риба" от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват "Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен - през ноември (на камерната сцена), и "Плач на ангел" от Стефан Цанев - през декември(сцена "Апостол Карамитев").

Над 600 представления и повече от 150 000 зрители е отчел НТ за миналия театрален сезон (2018-2019). В предходната година на трите сцени са изиграни 586 представления, а броят на зрителите е 123 000. НТ поддържа в афиша си над 50 заглавия, от които 12 с по над 100 и над 300 представления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама