Древна стела, с ценен за историята на Пловдив надпис, откриха в Голямата Базилика

16:28, 12 юли 19 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Внушителна по размери каменна стела от 255-та година бе открита от археолозите в двора на Епископската базилика в Пловдив. Според ръководителя на разкопките Жени Танкова това не е обикновена плоча, а обработен архитектурен елемент дълъг 1,40 и широк 1,20 м.  

На нея има надпис, който е много ценен, за историята на Филипопол, за Римската империя и за предисторията на Базиликата. Надписът е разчетен от епиграфа Николай Шаранков. 

В него 44 членове на мистично религиозно общество, почитащо бог Дионис, отправят благодарствени думи за оцеляването си при готското нашествие, когато през 251-ва година градът е опустошен и опожарен. 

В стелата са изписани имената на 44-мата членове като част от тях са посочени и с длъжностите си. Цитирани са римските императори Публий Лициний Валериан и Галиен Августи. 

Откритието потвърждава хипотезата на археолозите, че под Базиликата е имало езически римски храм, който е храм на императорския култ. 

Стелата е много добре запазена. Отчупена е една малка част, която предстои да бъде добавена от реставраторите.  Според Жени Танкова плочата трябва да бъде поставена на много видно място, тъй като е важна за предисторията на Базиликата. 

Надписът гласи: 

За победата, здравето и вечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Галиен Августи и за целия им дом, за свещения сенат и за римския народ и за Съвета на народното събрание на Филипопол и на тракийския предводител Дионис посветиха оцелелите мисти /хора, които са почитали култа към Дионис/, когато водач на мистериите /игрите, провеждани в чест на бог Дионис/ и пожизнен жрец беше Аврелий Мукиниад, син на Мукиан.

Няма данни двамата цитирани императори да са посещавали Пловдив, но уважението към императорите е традиция към цялата Римска империя, обясни Жени Танкова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама