Ловци ще отстрелват диви свине като превенция срещу африканската чума в Плевенско

16:51, 12 юли 19 25 1315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен и Северозападно държавно предприятие проведоха информационно-образователен курс за ловни дружини и държавни горски и ловни стопанства, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Специализирана информация и материали бяха представени по време на събитието с оглед по-доброто запознаване с характеристиките на заболяването и най-вече начините за намаляване на разпространяването му.

Първи случай на африканска чума във Великотърновско

"Изключително важна е ролята на ловните организации и стопанства при превенция разпространяването на АЧС. Не само в изпълнение на плановия обход на засегнатите зони, за да се проследи има ли трупове на дива свиня или животни с нетипично поведение. Колегите ще бъдат особено полезни във връзка със стриктното съблюдаване за намаляване популацията на дивата свиня в ловностопанските райони чрез засилване на отстрела на дива свиня при индивидуален лов. Тази мярка е особено важна, за да се ограничи разпространението на заболяването, тъй като то се разпространява чрез самите животни при движението им в нови, незасегнати до момента площи. Веднага след разпореждането на министър Танева, служителите на трите държавни предприятия в Северна България – Северозападно, Северноцентрално и Североизточно започнаха да обхождат и проверяват, следвайки изготвения за целта график. В гората са разположени информационни табели, за да указват инфектираните зони и ограничат преминаването на хора, които в последствие са потенциални преносители на болестта. В допълнение и със съдействието на МВР в засегнатите райони се обезпаразитяват преминаващите автомобили", заяви инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на срещата.

Д-р Георги Чобанов: Няма да можем да спрем африканската чума, ако хората не съдействат

Повече от 100 представители на държавните горски, ловни стопанства и сдружения от плевенско участваха в обучението, което е част от разяснителна информационна кампания срещу разпространението на АЧС, провеждаща се в цялата страна. Те и колегите им от региона вече извършват по график ежедневен обход в 2-километровата зона около установените огнища.

Евтаназират домашните прасета в Русенско до 10 дни заради африканската чума

През ден ще се наблюдават териториите в 20-километровата зона около огнищата на АЧС. За всички останали ловностопански райони на Северна България – обходи за надзор се осъществява веднъж седмично, както и в ловностопанските райони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Веднъж на две седмици ще се обхождат и всички останали ловностопански райони в страната. Обходът се извършва със специално защитно облекло, покриващо и ходилата, което в последствие се унищожава, за да не се разпространява вирусът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама