Румен Петков: Няма реален дебат за ползите от машинното гласуване

18:30, 12 юли 19 / Политика 25 1411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на АБВ Румен Петков определи предложението на управляващите за отмяна на машинния вот като пошло и грозно.

''Грозно и пошло е предложението за отмяна на машинния вот - правителството и ЦИК направиха всичко възможно да го опорочат'', посочи той в ефира на bTV.

„2017 г. парламентарните избори трябваше 100% от секциите да бъда снаряжени с машини за гласуване. Очевидно, че законът е нарушен“, каза Петков.

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

„За съжаление няма реален дебат за ползите от машинното гласуване. Една от тях е преодоляването на недействителните гласове. Затова помолих моите колеги да направят една справка. С всеки следващ избор недействителните гласове стават все повече и повече. 2013 г. от гласували 3,6 млн. имаме малко под 2.5 % за парламентарни избори недействителни, 2014 г. – 6.3 %, за да достигнем 2017 – 8 %“, посочи Петков.

По думите му става въпрос за две и половина парламентарни групи.

„Имаме една драстична злоупотреба с вота на гражданите, защото нали не подозирате, че 300 хил. души ще отидат до секциите да пуснат невалидни бюлетини“, каза Петков.

Радев: Възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, няма цена

Според него машинния вот е един от инструментите за справяне с невалидните бюлетини. Той посочи, че е смутен от факта, че гражданското общество мълчи. Според него една от причините е да се насади мнението, че машинното гласуване е нещо лошо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама