БСП: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

11:33, 13 юли 19 / Политика 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Това каза Анелия Клисарова, член на ПГ на „БСП за България“, предава ,,Фокус".

БСП е последователна и стои твърдо зад машинното гласуване, припомни народният представител.

„Изборният кодекс не трябва да се променя три месеца преди изборите. Машинното гласуване е по-лесно и по - бързо. Сами видяхте, че там, където сме гласували с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко. 7-8% недействителни бюлетини - това са хиляди гласове. Нормално е недействителните бюлетини да са до 1-2 %. България е водеща в IT сектора, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този суперкомпютър, по който ще работим. Говори се, че машинното гласуване било скъпо. Не съм съгласна с това, защото тези машини нямаше нужда да бъдат под наем, а да бъдат купени. Наемът е 70% от стойността им. Тогава щяха да се използват за всички избори. Можем да имаме скъпи избори за президент или европарламент, а не можем да имаме скъпи избори за местния вот и парламента. При машинното гласуване резултатите се обработват много по-точно, ясно и бързо. Няма тези протоколи, които са поправяни три-четири пъти, за да се адаптират така, както ние желаем“, обясни народният представител.

Анелия Клисарова допълни, че електоратът на БСП иска честни и прозрачни избори, демократична и правова държава, като машинното гласуване е част от тези искания. Тя отбеляза, че ПГ на „БСП за България“ е бойкотирала последното заседание на парламента, защото с искането за премахване на машинното гласуване се нарушава демократичното начало на Изборния кодекс.

„Управляващите не искат да чуят реалните мотиви за машинното гласуване, а необходимостта от машинно гласуване се доказа“, заяви тя.

Не е обсъждан вариант за напускане на Народното събрание, добави Анелия Клисарова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама