Откриха уникалната „счупена“ пирамида за посещение на туристи

19:36, 13 юли 19 / Любопитно 25 1969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-старите пирамиди в Египет, „счупената“ пирамида на фараона Снофру, е открита за посетители за първи път след реставрацията й, информира РИА "Новости".

След официалното откриване на пирамидата във вътрешността й първи са влезли чуждите дипломати, поканени от Министерството по въпросите на паметниците от древността. Много от посетителите излезли трудно от това „пътешествие в миналото“. Стръмното 100-метрово изкачване почти „на четири крака“ по тесни дървени стъпала се оказало непосилно за някои от тях.

Част от хората във втората група са се отказали да влязат в шахтата.

Сега вече не само дипломатите и журналистите, но и всеки желаещ може да оцени пирамидата на Снофру отвътре и отвън и да подложи на изпитание силата на волята си.

Главният северен вход на пирамидата е разположен на височина 12 метра. До него се стига по дървена стълба. А вътре в гробницата се спуска стръмно тесен 60-метров каменен коридор, висок малко повече от метър. По-нататък по точно такива тесни коридори посетителят стига до шахта, от която може да се изкачи до върха на пирамидата по дървена стълба.

Сътрудници на министерството споделят, че освен изграждането на нови допълнителни стълби, в пирамидата са проведени дейности по укрепването на каменните блокове, почистване на вътрешните помещения и изграждане на нова система за вътрешно осветление.

Пирамидата на Снофру (четвъртата династия на фараоните) е построена около 2596 г. пр.н.е. Разположена е в комплекса Дашур под Кайро. Тя е известна със своята необичайна неправилна форма и с двата си входа: традиционен северен и загадъчен западен.

Според една от версиите, строителите на пирамидата е трябвало да ускорят работата си заради скоропостижната смърт на фараона. Те не успели да изградят пълноценна пирамида и променили градуса на наклона, което довело и до необичайната за древен Египет „счупена“ форма.

Според друга хипотеза, когато височината на пирамидата достигнала 49 метра, архитектът осъзнал, че ако строителството продължи, тя ще стане прекалено висока (около 160 метра) и много тежка. Конструкцията ще стане ненадеждна, а пукнатините са станали видими още по време на изграждането на гробницата. Тогава строителят е променил наклона до 48 градуса и надстроил още 51 метра.

Тайната на западния вход на пирамидата остава все още неразгадан.

Експертите смятам, че времето на управление на фараона Снофру се смята за преломно в строителството на пирамиди. След стъпаловидната пирамида на Джосер, „счупената“ пирамида дала тласък към строителството на геометрично съвършените пирамиди в Гиза, в това число Хеопсовата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама