За нападенията на мечки са виновни хората, показват проучвания

08:50, 15 юли 19 / Любопитно 25 1247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето атаки на мечки са провокирани от рисковото поведение на хората, участващи в инцидентите, разкриха нови изследвания. Проучването също така дава съвети как да се избегне среща с опасните зверове.

Група учени от 20 държави, включително Русия, анализираха 664 нападения на кафяви мечки срещу хора, които са се случили по целия свят между 2000 и 2015 г. Такива необичайни срещи свършват зле за хората, които се отървават с различни степени на наранявания в 90% от случаите, 10% от атаките се оказват смъртоносни, според изследването, публикувано в списание „Scientific Reports”, предава БГНЕС.

Около половината от нападенията се случват, когато мечките са майки, тъй като животните са особено агресивни, когато защитават малките си.

Около 20% от инцидентите са резултат от внезапни срещи между човек и звяр в дивата природа. Присъствието на кучета, които обикновено реагират агресивно на мечките, са довели до нападение в 17% от случаите.

Изстрелите и нараняванията, нанесени на мечката от ловци, водят до контраатака в 10% от инцидентите, докато 5% от нападенията на мечки са се случили, докато дивите животни са се опитвали да крадат храна от хората.

Повечето от нападенията са резултат от „погрешното и рисково поведение на хората“, заключават изследователите.

"Мечката е едно от най-умните и опасни животни, но обикновено не атакува хората, без да бъде провокирана", заяви един от авторите на проучването Александър Шишкин от Института по горите в сибирския град Красноярск.

За да се избегне нападение на мечки в гората, трябва да вдигате колкото се може повече шум, защото мечката ще бъде предупредена за човешко присъствие и вероятно ще бъде уплашена и ще се оттегли, съветва Шишкин.

Ако срещата все пак се случи, от първостепенно значение е да не се страхувате и да не се опитвате да избягате панически, тъй като инстинктът на хищника е да преследва плячката.

Правилното поведение би било да продължите да вдигате шум и да се държите заплашително, докато бавно отстъпвате назад. Повечето мечки се страхуват от хората, но има някои, които губят този страх и се опитват да проследят хората. Тези животни представляват най-голяма опасност и трябва да бъдат отстрелвани, казват учените.

Изследването предупреждава да не се вземат кучета в райони, обитавани от мечки, както и да не се ходи по тези места самостоятелно.

Сблъсъците между хора и мечки стават все по-чести през последните години в резултат на забраните за лов и други мерки, целящи възстановяване на популацията на животните и разширяване на местообитанията им, казват учените.

В момента на планетата има около 200 000 кафяви мечки, като половината от тях живеят в Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама