Осем ранени е равносметката след края на фестивала в Памплона

08:40, 15 юли 19 / Свят 25 423 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Хиляди носеха запалени свещи и развяваха червени шалове във въздуха пеейки, за да отбележат края на испански фестивал на биковете „Сан Фермин” в Памплона. Тази година осем смелчаци бяха прободени от бикове, участвайки в традиционните ежедневни надбягвания с тежащите по половин тон животни.

"Хора на Памплона, фестивалът „Сан Фермин” приключи. Това е най-добрият фестивал в света", каза кметът на Памплона Енрике Мая от балкона на кметството, поздравявайки тълпата, предаде БГНЕС.

И тази година не се размина без ранени при надбягването с биковете в Памплона

Деветдневният фестивал „Сан Фермин”, който датира от средновековието, включва концерти, религиозни процесии, фолклорни танци и денонощно пиене. Но най-важен е всекидневният тест за смелост – да тичаш пред острите рога на разярените бикове.

Всяка сутрин стотици бегачи, мнозина облечени в бяло с червени шалове тестват своята доблест, като се спускат с шест бика по 850-метров маршрут из тесните улички на града в северна Испания.

Най-смелите се опитват да тичат толкова дълго, колкото могат точно пред рогата на животните, преди да се отдалечат настрани или да се "гмурнат" под дървените бариери, които отделят биковете и бегачите от хилядите зрители, пристигнали в Памплона от цял свят.

Осем мъже пострадаха тази година, прободени в различни части от тялото, а още 27 души са били откарани в болница със счупени кости и натъртвания по време на фестивала. Около 500 души са били лекувани на място с по-леки наранявания, съобщи Червения кръст.

16 души са били убити от биковете по време на „Сан Фермин” от началото на воденето на такава статистика през 1911 година. Последният смъртен случай е от 2009 г., когато загива 27-годишен испанец.

Биковете се сблъскват с почти сигурна смърт в следобедните часове, а по-рано този месец активисти за правата на животните организираха демонстрация, протестирайки срещу жестокостта на традицията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани