КНСБ: Необлагаемият минимум в минималната заплата ще намали социалното неравенство

08:23, 15 юли 19 25 1419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около милиард - милиард и половина лева ще останат в хората, ако в България се въведе необлагаем минимум в рамките на минималната работна заплата, обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров по Нова телевизия.

Идеята е заплата в този размер да не се облага, а ако човек взема повече пари - размерът да се вади от дохода, върху който той следва да плати данъци. "От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10-те процента. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението. 16 държави от ЕС имат такъв необлагаем минимум”, каза Димитров.

Така, според синдикалния лидер, ще се намали социалното неравенство, което в нашето общество е рекордно. Разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти. „Тази несправедливост се отразява и на спестяванията – 2/3 от българите нямат и един лев в банка. Както казва шефът на МВФ, това е опасно за обществения мир”, коментира още Димитров.

С такава цел също така синдикатът предлага да се въведат още данък върху финансовите трансакции и данък върху дивидента. Най-новите предложения на КНСБ за данъчни промени ще бъдат обсъдени на форум в петък, на който ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

Цените на промишленият ток обяснимо и резонно възмущават индустрията, смята Пламен Димитров. Според него обаче в ръста на цените се намесва не толкова производството, а "манипулациите на пазара" от страна на търговците на ток.

„Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента „Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците”, отбеляза Димитров. Според него имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения. И ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама