Даниела Дариткова: Приоритет на управлението е и демонополизацията на НЗОК

13:48, 15 юли 19 / Политика 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''В хоризонта на това коалиционно управление има още две години, а в основните приоритети, които сме записали, стои и демонополизацията на НЗОК.'' Това заяви председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.

Д-р Мими Виткова: Предвидената здравна реформа ще увеличи цените, а няма да ги намали

Д-р Дариткова взе участие във втората национална кръгла маса, на която политици и експерти обсъждат възможността за промяна в системата за здравно осигуряване чрез въвеждане на възможността пациентите по избор да се осигуряват и в частни фондове.

Д-р Нигяр Джафер: ДПС настоява от 15 години за демонополизация на НЗОК

Чрез реформа на осигурителния модел и финансовото стабилизиране на системата, може би ще постигнем и организационно такова. Това е най-голямото предизвикателство – чрез конкуренцията на НЗОК да преодолеем дефектите, които виждаме в момента“, смята д-р Дариткова. Според нея дефицитите, които могат да се забележат в НЗОК и нейните регионални поделения са свързани с липсата на адекватно администриране на здравноосигурените лица, както и упражняването на контрол. Тя смята още, че с промените ще се постигне и баланс между широко застъпената в момента болнична помощ и дефицитът на извънболничната такава.

„За да се постигне решение, важно е да се определи посоката, а днес правим това“, заяви председателят на здравната комисия пред участниците в дискусията. Д-р Дариткова допълни още, че политически приоритет е и създаването на единна национална здравна информационна система, без която не може да има реформа в здравеопазването, включително по отношение на здравноосигурителния модел. 

Кирил Ананиев за бъдещето на здравеопазването у нас: Не искам да налагам силово коя система да се избере

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама