Турция отбелязва третата годишнина от опита за преврат

14:30, 15 юли 19 / Свят 25 1230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция отбелязва третата годишнина от кървавия опит за преврат, целящ свалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г.

Ердоган ще вземе участие в поредица от събития в столицата Анкара, преди да изнесе реч в Истанбул и да открие музей, посветен на неуспешния преврат от 15 юли 2016 г.

След полагането на цветя на специален паметник за жертвите на преврата в Анкара в неговия президентски дворцов комплекс, Ердоган взе участие в церемония в парламента, който също беше бомбардиран по време на опита за преврат.

Анкара обвинява бившия съюзник на Ердоган, превърнал се в негов враг, Фетхуллах Гюлен, мюсюлмански духовник, наложил си изгнание в Съединените щати, за организиране на опита за преврат и определи неговото движение за "терористична" организация.

Генералното консулство но Република Турция в Бургас също отбеляза годишнината.

Как се стигна до опита за преврат, какво се случи тогава и дали всичко е приключило бяха въпросите, на които отговори Генералният Консул на Република Турция в морския град Нурай Иньонтепе.

Турция арестува още 22 души за опита за преврат

Според Н. Пр. Иньонтепе именно активното гражданско общество, което през онези дни се е противопоставило и е защитило демокрацията в страната, трябва да бъде пример за целия свят, за всички демокрации в Европа, в Америка, и в други краища на света.

"Определени кръгове си бяха наумили да управляват страната зад кулисите", каза консулът и добави, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е обявил днешния ден за национален празник под името „Ден на демокрацията и националното единство".

В Турция всеки четвърти журналист вече е без работа

При метежа преди три години загинаха 251 души, 2 200 бяха ранени. В дните след неуспешния преврат работата си загубиха стотици хиляди магистрати, университетски преподаватели и журналисти. Това доведе и до промяна на Конституцията в Турция и засилване на президентските правомощия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама