Руски учен арестуван за държавна измяна

14:29, 15 юли 19 / Свят 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски учен, който преди няколко месеца привлече вниманието на медиите с твърдението си, че съветските сателити с ядрено гориво са сериозна заплаха в космоса, бе арестуван днес за държавна измяна, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Московски съд наложи на Сергей Мешчеряков мярка за неотклонение домашен арест във връзка с обвинение за държавна измяна, по което той може да бъде осъден на 20 години затвор.

Мешчеряков е служител на Централния научно-изследователски институт по машиностроене към руската космическа агенция „Роскосмос“. Подробности по неговия случай все още не са разкрити.

По-рано бяха арестувани двама други служители на същия институт. Това са ръководителят на отдела, в който е работил Мешчеряков, Роман Ковальов, и 75-годишният служител Виктор Кудрявцев, припомня ТАСС.

Ковальов също е обвинен в държавна измяна. Срещу Кудрявцев е повдигнато обвинение, че предавал засекретена информация на белгийския институт по хидродинамика „Фон Карман“, с който си е сътрудничил Централният научно-изследователски институт по машиностроене по силата на споразумение на правителствено ниво, каза източник на агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама