НАП: Aтаката не е извършена в България, възможно е участие и на вътрешен човек

11:58, 16 юли 19 / Крими 25 702 Topnovini
Снимка: БГНЕС

''Технологията на хакерската атака срещу системата на НАП е известна на агенцията и на техническите служби. Неправомерните действия са извършени извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек'', заяви на брифинг говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров за изтичането на лични данни от системата.

Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите й

Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяне от НАП. Временно е спряна услугата "Възстановяване на ДДС от чужбина", от която се вярва, че е осъществен пробивът.

Той увери, че институцията ще предприеме спешни мерки за защита на данните оттук нататък.

„Ще бъде направен цялостен одит на информационната система, на системата за информационна сигурност и ще се проведе разследване на конкретния инцидент и на престъпното деяние. В следващите дни ще търсим съдействие от различни институции, както и международна помощ”, поясни Бъчваров. Той подчерта, че гражданите ще бъдат уведомявани за всяка новост по случая.

Това, което се е случвало се е случило преди около 20 дни. Не сме упълномощени да ви дадем повече технически детайли, може би на този етап не е и технически необходимо“, каза Росен Бъчваров. Той обясни, че технологията, по която е ставал този нерегламентиран достъп е известна на НАП и на специализираните служби.

„ГДБОП и ДАНС работят с нас непрекъснато през последното денонощие. Уведомили сме и Комисията за защита на личните данни”, каза още Бъчваров.

Говорителят на НАП подчерта, че в следващите дни ще бъде потърсена и международна помощ по отношение системата за информационна сигурност на НАП и информационната система на НАП изобщо, за да може да бъде извършен цялостен одит на тези две системи – IT системата и съществуващата система за информационна сигурност. 

От НАП обясниха още, че агенцията има над 60 бази данни, които се съхраняват на различни сървъри. Пробивът е в една от тях и е засегната около 3% от целия обем информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!