Евтаназират всички домашни прасета около Мизия заради африканската чума

13:23, 16 юли 19 25 1787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва евтанизирането на всички домашни прасета, отглеждани в трикилометровата зона около Мизия, където вчера беше потвърдено наличието на огнище на заболяването африканска чума по свинете /АЧС/, съобщиха от областната администрация във Враца след извънредно заседание на Областната епизиотична комисия.

Трикилометровата зона обхваща територията на града, съседното село Сарафово, както и близките села Гложене и Хърлец, които са в община Козлодуй. Създава се 10-километрова зона за контрол, която обхваща селата Войводово, Софрониево и Крушовица от община Мизия, оряховското село Селановци и град Оряхово, както и село Бутан от община Козлодуй. В тази зона ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

На всички пътища за влизане и излизане от Мизия вече са създадени контролно-пропускателни пунктове, на които влизащите и излизащите автомобили ще бъдат обработвани срещу пренасяне на заразата, е съобщил кметът на общината Виолин Крушовенски. Заразените 4 животни от откритото огнище на заболяването в лично стопанство са евтанизирани още вчера, а труповете им са загробени според изискванията, е допълнил той. Предприети са действия за обеззаразяване и дезинфекция на дворове и помещения за отглеждане на животни.

Областната епизоотична комисия се обръща и към ловците и ловните дружинки за повече внимание при отстрела на диви прасета или ако се натъкнат на умрели или части от трупове на убити глигани. Дивите прасета са основни преносители на силно заразната болест. Болестта не е опасна за хората, но те също могат да пренасят заразата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама