Разширяването на ЕС - вън от приоритетите на Урсула фон дер Лайен

15:30, 16 юли 19 / Свят 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи в Европарламента какви биха били приоритетите ако бъде избрана на високия пост. Сред приоритетите не беше споменато разширяването на Евросъюза.

Днес предстои да бъде гласувана нейната кандидатура в ЕП. Представителката на Берлин разчита да получи поста с макар и минимално мнозинство.

Фон дер Лайен стана компромисно решение за най-висшия пост в де факто изпълнителната власт на Евросъюза, след като системата на „водещите кандидати“ при този избор се провали.

Урсула фон дер Лайен обеща ''зелена сделка'' за Европа в първите 100 дни от мандата си

В Страсбург Урсула фон дер Лайен се фокусира върху големите политически теми, които ще бъдат основни в политиките на ЕС през следващите пет години.

Тя започна с плановете си да предложи още през първите си сто дни на поста „зелена сделка“ за борба с климатичните промени и включването на тези изисквания в закон. Тя предложи по-амбициозни цели занамаляване на емисиите - от 50% до 55% преди 2030 г. Освен това застъпи и намерението за увеличаване на инвестициите в тази посока.

Фон дер Лайен също подчерта, че ЕС трябва да установи икономика, която работи в полза на гражданите. За да може да се реализира това, обаче, „всички трябва да си поделят тежестта“ - включително технологичните гиганти, които осъществяват дейностите си (и трябва да продължат да го правят) в Европа, но не плащат на гражданите за достъпа до човешки и социален капитал в ЕС.

Също така Урсула фон дер Лайен издигна глас за осъждане насилието срещу жените и желанието Евросъюзът да се присъедини към Истанбулската конвенция, която засега не е ратифицирана от множество страни на Съюза. 

Тя се изрази добронамерено към ангажиментите по отношение на мигранти и бежанци, но заяви, че трябва да бъде намалена нерегулираната миграция. Урсула фон дер Лайен изтъкна, че европейските ценности също трябва да включват задължението за спасяване на човешки животи в морето и трябва да доведе до хуманна гранична политика. Тя изрази своята подкрепа за „нов пакт за миграция и убежище“ и реформата на Регламента от Дъблин, и добави, че възнамерява да гарантира броят на граничните служители на Фронтекс да бъде 10 000 до 2024 г., а не преди 2027 г., както и това всички страни да поемат своя дял от отговорността на базата на европейската солидарност.

Урсула фон дер Лайен обеща минимална заплата в ЕС

Многостранността и трансатлантическите отношения са много важни за Европа, каза Фон дер Лайен, но наблегна на засилване на собствената европейска отбрана.

Кандидатката за председател на Еврокомисията даже направи жест към Великобритания, заявявайки, че би приела удължаване на срока за Brexit, ако за това има основателни причини.

Тя обаче не спомена за политиката за разширяване на ЕС на Западните Балкани, въпреки че по-рано в отговор на въпроси от евродепутати тя каза, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори за присъединяването към ЕС.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) потвърди своята подкрепа за Фон дер Лайен. „Ние представляваме Европа, която е справедлива, модерна и иновативна, сигурна, широко скроена и екологична. Ние ще приложим тези обещания заедно с нея“. Той приветства нейните предложения за правото на законодателна инициатива за ЕП и подобряването на процедурата за водещ кандидат. „Задкулисните сделки трябва да останат в миналото“, добави той.

Филип Ламбертс от Зелените обаче, отбеляза, че неговата група не е готова да предаде кормилото на Европейския съюз на Урсула фон дер Лайен в момент, в който „нашият общ дом гори, климатът се влошава, има все по-дълбоки неравенства и отстъпления по отношение на основните ни свободи и правовата държава“. В случай, че тя бъде избрана, неговата група е готова да предложи своята подкрепа, „когато предложенията отговарят на екзистенциалните предизвикателства, пред които сме изправени“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама