В Украйна влезе в сила законът за единствения държавен език

16:30, 16 юли 19 / Свят 25 1344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законът за държавния език влезе в сила в Украйна във вторник. Два месеца след публикуването му в страната се въвежда единствен държавен език – украински. Но някои разпоредби на закона все още не действат, включително глобите за нарушаването му, предава ТАСС, цитиран от "Фокус".


Според закона, всеки гражданин на Украйна е длъжен да владее украински език. Не само да го владее, но и да го използва при изпълняване на служебните задължения на президент, председател на Върховната рада и неговите заместници, премиер, всички членове на правителството, ръководители и чиновници във всички държавни учреждения, служители на правоприлагащите органи, съдии, адвокати и нотариуси, ръководители на учебни заведения, педагози и медицински работници в държавни и общински здравни заведения. Но законът засега дава срок от две години за издаване на сертификати за нивото на владеене на държавния език от депутатите и указаните субекти. Изискването за владеене на езика обхваща сектора на услугите, но със закъснение. Така 18 месеца след влизането в сила на закона предприятията, институциите и организациите на всички форми на собственост, предприемачите и другите участници в сектора на услугите са задължени да преминат към държавния език.


Законът не се отнася само до сферата на частната комуникация и религиозните церемонии. В същото време се предвижда владеенето на украински език да стане задължително за лица, които възнамеряват да придобият украинско гражданство. За да направите това, ще трябва да положите изпита за нивото на владеене на държавния език, но такава нужда ще се появи от юли 2021 година.
Преходните разпоредби на закона също така предвиждат отсрочка до 1 януари 2030 година действието на изискванията да се полагат приемни изпити във висшите учебни заведения на украински език.

С две години и половина е отсрочено и изискването към печатните медии да бъдат издавани на украински език, а за местните то ще действа след пет години. Печатът на руски език се допуска при едновременно издаване на тираж на украински език в един ден. Отсрочени с пет години са и измененията в закона за радиото и телевизията за увеличаване от 75% до 90% на квотите за използване на украински език в ефира за общонационалните медии и до 80% за местните.

Законът предвижда също създаването на Национална комисия по стандартите на държавния език и въвеждане на длъжността упълномощен по защитатата на държавния език. Задълженията на последния ще бъдат да защитава правата на гражданите на Украйна да получават информация и услуги във всички сфери, определени от закона, на украински език. В този случай правилата, отнасящи се до глобите, влизат в сила шест месеца от датата на назначаване на омбудсмана за защита на езика. Законът предвижда и промени в Кодекса за административните нарушения.


На 16 юли Русия ще повдигне темата за нарушаването на минските споразумения от Киев на планирана среща на Съвета за сигурност на ООН, която ще се проведе на фона на влизането в сила на закона за държавния език в Украйна, съобщи в навечерието на срещата заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски пред кореспондента на ТАСС. „Изхождаме от това, че в минските споразумения има клауза, която говори за езиково самоопределение на жителите на Донбас“, каза той. „Оказва се, че този закон нарушава хипотетично техните възможности за езиково самоопределение, ако се върнат в Украйна. От наша гледна точка това е пряко нарушение на минските споразумения, това е въпросът, който имаме намерение да обсъдим“.



Припомняме, че на 25 април 2019 г. Върховната Рада прие законопроект „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език”. Той бе подписан от бившия президент на Украйна Петро Порошенко, след поражението му на изборите, буквално няколко дни преди встъпването в длъжност на новия държавен глава Владимир Зеленски на 15 май 2019 година. Документът предвижда, че сега гражданите са задължени да използват украинския език във всички сфери на живота. За изпълнението на закона ще следят „езикови инспектори“. Те ще могат да присъстват на срещи във всяка правителствена агенция, да изискват документи от обществени организации и политически партии, както и да определят размера на глоби.
Президентът на Украйна, Владимир Зеленски, призна, че в бъдеще в Донбас руският език може да се използва за водене на документооборота. В същото време държавният глава направи това изявление на руски и изрази увереност, че няма езиков проблем в страната.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама