ДПС: Не споделяме мотивите на президентското вето

18:10, 16 юли 19 / Политика 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не споделяме мотивите, залегнали във ветото и ще гласуваме за повторно приемане на закона'', това заяви заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид, предаде БГНЕС.

Хамид коментира върнатите за ново разглеждане от държавния глава Румен Радев законови промени, въвеждащи възможността юридически лица и еднолични търговци да финансират партиите и коалициите.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, свързани с финансирането на партиите

Според президента така политическите сили у нас ще станат зависими от бизнеса.

''Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите. Този модел на финансиране беше в сила в България до 2005 година. Няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансирането и партиите са били извън конституцията на България. Това по никакъв начин не можем да го приемем'', подчерта Хамид.

Корнелия Нинова: Този, който финансира партиите, ще си поръчва законите

Той припомни, че именно ДПС е била партията, която предложи и наложи модела за публично финансиране на политическите сили.

''Ние още смятаме, че този модел е по-справедлив'', допълни той.

Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират „под масата“

Според него голяма част от системните партии са „залитнали по плоскостта на популизма“, подкрепяйки намаляването на субсидията на 1 лев на получен действителен глас, но никой не е отворил дебат за това какво ще стане после.

ДПС ще настояват и за машинно преброяване на гласовете

„Президентът си има теза, че финансирането на партиите трябва да е публично и това е негово право“, коментира още депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама