Лекари търсят връзка между сок и газирани напитки и рак

11:20, 17 юли 19 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сокът и газираните напитки дори в малки количества могат да доведат до развитие на рак, твърдят френските лекари. Резултатите от изследванията им са публикувани на уебсайта на British Medical Journal, предава БГНЕС.

При оценката на този феномен са използвани данни от над сто хиляди френски граждани, чиято средна възраст е 42 години. На участниците в проучването са били зададени въпроси за диетата им, при оценката също така взеха предвид фактори като възраст, пол, образование, честота на рака сред роднини, физическа активност и наличие на лоши навици, по-специално тютюнопушене.

В резултат на това лекарите откриха връзка между пиенето на сто милилитра напитка, съдържаща захар, включително 100% плодов сок и увеличаване на риска от развитие на рак с 18% и рак на гърдата - с 22%. Въпреки това изследователите не откриха ясна закономерност между риска от развитие на рак и употребата на подсладени напитки.

Освен това лекарите признаха, че не могат да разберат дали някакъв друг скрит здравен проблем е причинил развитието на онкологично заболяване. Според тях е необходимо да се проведе мащабно проучване. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама