Безпрецедентни 21 градуса отчетоха в най-северното селище в света

09:40, 17 юли 19 / Свят 25 1082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Температурите достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий в Алерт - най-северното постоянно населено място на планетата, на по-малко от 600 мили от Северния полюс, съобщи канадската метеорологична служба.

"Това е доста феноменално като статистика, но е само един пример сред стотици и стотици други такива, установяващи глобалното затопляне," каза Армел Кастелан, метеоролог от канадското министерство на околната среда.

Температурата от 21 градуса по Целзий бе измерена в неделя в Алерт, постоянна военна база на 82-ия паралел, която от 1950 г. е дом на и на метеорологична станция.

През октомври миналата година доклад на Обединените нации предупреди, че времето да се предотврати глобалното бедствие изтича и че избягването на хаоса в климата ще изисква безпрецедентна трансформация на обществото и световната икономика.

Такива върхове толкова далеч на север са "напълно зашеметяващи", коментира Кастелан, отбелязвайки, че "за една седмица и половина регистрирахме много по-високи температури от обичайните", предаде БГНЕС.

От 2012 г. има няколко дни, когато температурата се е повишила до 21 градуса по Целзии край бреговете на Северния ледовит океан.

Средната дневна температура в Алерт през юли е около 10 градуса по Целзий.

"Не е преувеличено да го наричаме арктическа топлинна вълна", казва Дейвид Филипс, старши климатолог в Канада. Прогнозните модели на канадското правителство "показват, че това ще продължи до началото на септември", каза той.

Сегашната топлинна вълна се дължи на високото атмосферно налягане, което се намира над Гренландия, което е "доста необичайно" и изпраща южни ветрове до Северния ледовит океан.

Арктика се нагрява три пъти по-бързо от други части на планетата, каза Кастелан, подчертавайки необходимостта от драстично намаляване на въглеродните емисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама