Анегрет Крамп-Каренбауер става военен министър на Германия

10:10, 17 юли 19 / Свят 25 1135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Привилегированият наследник на германския канцлер Ангела Меркел и ръководителят на партията й ще бъде следващият министър на отбраната на страната, се казва в официално изявление на властите в Германия.

Анегрет Крамп-Каренбауер, известна сред германците като "АКК", ще бъде назначена в сряда по време на предаването на поста в Берлин на мястото на Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен, която изпълняваше длъжността министър на отбраната от 2013 г., ще се оттегли, за да стане първата жена, която заема най-важния пост в ЕС, след като евродепутатите я подкрепиха с гласуване във вторник.

Преди Крамп-Каренбауер, която се смята за наследник на канцлера Меркел, да бъде обявена за нов министър, Меркел каза, че ще има "много бърза замяна".

"Министерството на отбраната, министърът на отбраната са отговорни за военната власт. Не можем да оставим този пост за дълго свободен", каза Меркел.

Това ще бъде първият министерски пост на Крамп-Каренбауер, която е родена в Саарланд, близо до френската граница, и се превърна във водеща фигура в германската политика.

Понякога наричана "мини-Меркел", тя е била готова да поеме ролята на канцлер, откакто стана шеф на ХДС през декември, след като Меркел обяви, че ще се оттегли от поста след приключване на мандата й през 2021 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама