Исландия се бори с обезлесяването, причинено от викингите

17:00, 20 юли 19 / Любопитно 25 1682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди да бъде колонизирана от викингите, Исландия е имала буйни гори, но страховитите воини изсекли всичко и сега нацията се бори да залеси отново острова.

Страната се счита за най-слабо залесената в Европа. Горите в Исландия са толкова редки или дърветата им са толкова млади, че хората често се шегуват, че изгубените в гората само трябва да се изправят, за да намерят пътя си.

Но не винаги е било така. Когато мореплавателните викинги тръгват от Норвегия и завладяват необитаемия остров в Северния Атлантик в края на 9 век, горите, съставени предимно от брези, покривали повече от една четвърт от острова.

За един век заселниците изсичат 97% от първоначалните гори, за да използват дървения материал за къщи и да си осигурят пасища за животните, предава БГНЕС.

Възстановяването на горите е още по-трудно поради суровия климат и активните вулкани, които периодично бълват лава и пепел.

Според доклад, публикуван през 2015 г. от Организацията на Обединените нации за прехрана и земеделие (ФАО), сега горите обхващат само 0,5% от повърхността на острова.

Липсата на дървета означава, че няма никаква растителност, която да предпазва почвата от ерозия и да съхранява вода, което води до екстензивно превръщане на земята в пустош въпреки северното местоположение на страната.

Усилията за залесяване от 50-те години на ХХ век и особено през 90-те години на миналия век спомагат за възстановяването на част от зеленината на фона на скалистия пейзаж и усилията продължават.

В Хафнарсандур, район с площ от 6 000 хектара от базалт и черен пясък в югозападната част на Исландия, властите са възложили на исландската горска служба да превърне лунния пейзаж в гора.

"Това е един от най-лошите примери за ерозия на почвата в Исландия ", казва Хреин Оскарсон, ръководител на службата.

Въоръжен с червен "потти-пути", финландски инструмент с форма на тръба, Оскарсон засажда борови дървета и смърчове Ситка, два вида северноамерикански иглолистни дървета, в опит да защити близкия град Торлаксхофен от повтарящи се прашни бури.

"Планираме проект за залесяване, за да стабилизираме почвата," добави Оскарсон.

В цялата страна са създадени десетки ботанически градини, за да се улеснят усилията за залесяване.

В Квистар, на около 100 километра от Рейкявик, всяка година се произвеждат до 900 000 борове и тополи. Младите дървета биват отглеждани по три месеца на закрито, преди да бъдат засадени навън в суровия климат.

Правителството на Исландия превърна залесяването един от своите приоритети в своя план за действие в областта на климата, публикуван през септември 2018 г. Той определя усвояването на въглерода от дърветата като един от начините на страната за смекчаване на изменението на климата.

Парадоксално е, че изменението на климата също стимулира растежа на дърветата. От 2015 г. в Исландия са засадени между три и четири милиона дървета, което се измерва с площ от около 1000 хектара.

Това обаче е само капка в морето в сравнение с шест до седем милиона хектара, засадени в Китай през същия период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама