Еврокомисията започна разследване на Amazon

13:50, 17 юли 19 / Свят 25 1405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мощният антитръстов орган на ЕС стартира разследване на Amazon на фона на подозренията, че американският онлайн гигант злоупотребява с данните на търговците, хоствани на неговия уебсайт.

Официалното разследване открива нова глава в кампанията на Европейския съюз за ограничаване на доминиращото място на американските технически фирми, като Google, Facebook и Apple също са обект на регулаторите в Брюксел.

"Решила съм да разгледам много внимателно бизнес практиките на Amazon и двойната му роля като пазар и търговец на дребно, за да преценя съответствието му с правилата на ЕС за конкуренцията", заяви в изявление еврокомисарят за борба тръстовите практики Маргрете Вестагер.

В основата на случая стои услугата на Amazon за търговци от трети страни, които използват най-големия онлайн търговец в света за достъп до клиенти и разширяване на обхвата си.

При предоставянето на тази услуга Amazon "непрекъснато събира данни за дейността на своята платформа", коментира Еврокомисията.

Предварителните констатации, според изявлението, показват, че Amazon "изглежда използва конкурентно чувствителна информация - за продавачите на пазара, техните продукти и сделки на пазара".

Разследването, което няма краен срок, вероятно ще бъде последната офанзива на Вестагер срещу големите технологични компании преди края на настоящия й мандат на 31 октомври.

От Amazon казаха, че ще окажат пълно съдействие на разследването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама