Вашингтон блокира участието на Турция в програмата за самолети F-35

07:28, 18 юли 19 / Свят 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението ѝ да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Срещата между Тръмп и Дуда: Полша купува над 30 изтребители F-35, а САЩ премахват визите за поляците

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Япония купува 105 изтребителя F-35

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

САЩ предава два изтребителя F-35 на Анкара въпреки забрана от Сената

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.
Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Пентагонът не е доволен от подобряване надеждността на F-35

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама