Работодателят на хакера, пробил НАП: Кристиян е набеден

09:03, 18 юли 19 / Общество 25 1016 Topnovini
1

Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков категорично не смята, че той е замесен в кибератаката срещу НАП и най-вероятно е набеден.

Пред БТВ Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност, където Кристиян работи, го определи като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Той разказа, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно. „Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани”, допълни Янков.

Хакерът на НАП - известен с медийните си изяви

Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян. Георги Янков не смята, че той е целял да търси някаква популярност.

„Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система „Уиндоус” значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с „Линукс”, заяви един от адвокатите на Кристиян - Георги Стефанов.

ГДБОП: Имаме задържан за хакерските атаки

Той разказа, че Кристиян му е споделил, че според него е „натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Споделил е и че цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае, че е извършителят на това деяние.

Венцислав Караджов: НАП ще обяви как ще информира гражданите дали са атакували данните им

„Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, на мнение е Стефанов. ,,Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано”, заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян.

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу него към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста. Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, разчитайки на справедливостта и липсата на доказателства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани