Цацаров и Маринов предлагат по-високи санкции за проява на фашизъм

09:43, 18 юли 19 25 1274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България „ШАЛОМ“ доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник - министърът на външните работи Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма, внесоха в Народното събрание писма до парламентарните групи на „Воля – Българските родолюбци“, „БСП за България“, „ПП ГЕРБ“, „Обединени патриоти“ и „Движение за права и свободи“.

На народните представители се предлага да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат и подкрепят в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за престъпленията по чл. 108 ал. 1 НК /проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй/ и по чл. 108 ал. 2 НК /опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз/, предаде БГНЕС.

В писмото се казва още, че "Ha 21.04.2019 г. в гр. Бургас полицията е сигнализирана за множество разлепени цветни плакати с лика на Адолф Хитлер, със свастика и с емблема на футболен клуб. Поне 10 oт тях са поставени на сградата на Съдебната палата. От видеозаписи на охранителни камери са установени извършителите — четири лица, които потвърждават, че са закупили плакатите — стикери от неизвестно лице, пред стадион в гр. София. Понастоящем в Специализираната прокуратура се води досъдебно производство за престьпление no чл. 108 an. 1 от Наказателния кодекс.

Ha 05.06.2019 г. в гр. Кюстендил полицията реагира на сигнал на кмета нa града, за разлепени печатни афиши с лика на генерал oт Вермахта, в пълна униформа с нацистки знаци. Афишите обявяват публично мероприятие нa следващия ден — 06.06.2019 г., в Народно читалище „Зора", пoд надслов „Фердинанд Шьорнер — покорителят на линията „Метаксас". Проявата е забранена от кмета на града, a пoд pъкoвoдcтвoтo на Районна прокуратура Кюстендил са извършени незабавни действия no разследването, които установяват организатора, разлепил и плакатите с нацистки символи — председателят на управителния съвет на читaлищeтo. При претьрсвания са иззети множество предмети, отново със символи на хитлеристката армия. Съобразно чл. 108 an. 1 от Наказателния кодекс, „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения or Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва C лишаване or свобода до три години или C глоба до neт хиляди лева." Делата за такива престъпления са подсъдни на Специализирания съд. Размерът на предвидената санкция лишаване от свобода /до три години/, no наше мнение no никакъв начин не способства за реализиране на целите както на индивидуалната, така и на генерапната превенция. Това е така, защото съобразно чл. 78а an. 1 oт Наказателния кодекс, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, тoй безусловно ще бъде ocвoбoдeн от наказателна oтroвopнocт с налагане на административно наказание глоба. Така предвиденото наказание се оказва несъответно на безспорно високата степен на обществена опасност на такива престъпления, особено когато деянията са свързани C проповядване пoд една или друга форма на фашистка идеология. Това се случва и npu извършване на престьпление no чл. 108 an. 2 oт Наказателния кодекс — опетняване no какъвто и да е начин на герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз. Предвиденото наказание е лишаване oт свобода дo две години или глоба дo три хиляди лeвa. H

Нa 29.06.2018 г., в центьра на София, пред Съдебната палата, лице, кoeтo вече е подсъдимо в Специализирания наказателен съд, запали нaциoнaлнoтo знаме и след тoвa уринира върху нero. Видеозаписът на тези действия лицето публикува в интернет, в свой сайт, на 02.06.2018 г. — Денят на Ботев и на падналите за свободата и независимостга на България. И в тoзи случай, ако извършителят е пълнолетен, неосъждан и не е извършил и друго престъпление, ще бъде ocвoбoдeн oт наказателна отговорност, като съдът ще бъде задължен да My наложи само административно наказание — глоба. Нашето убеждение е, че пoдoбнa безнаказаност не трябва да продължава. Hue сме еднакво загрижени както oт проявите на пропаганда на нацистка идеология, независимо oт формата, под кoятo тя се извършва /oт разлепяне на плакати дo маршове с факли в центьра на столицата/, така и oт посегателствата над нaциoнaлния флаг и герб. Един oт основните начини на противодействие на тези престьпления, според нас, е завишаване на предвидената санкция, дo размер, кoйтo не пoзвoлявa приложението нa чл. 78а oт Наказателния кодекс."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама