Бяла ще кандидатства за еврофинансиране за ремонта на моста на Колю Фичето

10:36, 18 юли 19 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Бяла ще кандидатства с проект за европейско финансиране, с което да се ремонтира мостът на Колю Фичето край града, съобщи кметът на Бяла Димитър Славов.

Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на 152-годишното съоръжение са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните, предаде БТА.

Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече. Кметът обясни, че е изготвен идеен проект, с който освен ремонт на моста е включено и изграждането на допълнителна инфраструктура - паркинг, информационен център, обръщало за автобуси, малък музей на Фичето.

От Националния институт за недвижимо културно наследство, където било входирано заданието за становище, вчера е получен отговор, че то е одобрено. Славов обясни, че ще се кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж", като предстои проектът да бъде остойностен.

Кметът припомня, че от обявената преди време дарителска кампания за реставрацията на моста са събрани около 10 000 лева. С волята на дарителите със средствата и с допълнителна финансова помощ от общината е създаден документален филм за съоръжението над река Янтра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама