Цанко Цанков, преплувал от Нос Емине до Маслен нос, разкри какво му предстои

10:56, 18 юли 19 25 1210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

31-годишният Цанко Цанков, който вчера постави рекорд по преплуване на Бургаския залив и дистанцията от Нос Емине до Маслен нос, говори веднага след стъпването на твърда земя и секунди след като спря хронометрите на 14 часа, 24 минути и 34 секунди.

Точно за толкова той измина разстоянието от 46 километра и 620 метра по официалните данни от контролния кораб, който го следваше през цялото време на дългото и изтощително плуване. Цанко беше посрещнат в Приморско от десетки зрители, сред които роднини, приятели и привърженици на маратонското плуване, предаде БГНЕС.

„Успях да го направя и това е най-важното сега. Беше ми много трудно, но знаех, че мога да го направя и за миг не ми мина през главата да се откажа. Имаше големи вълни и на всичкото отгоре малко преди края два делфина ме изплашиха като минаха на сантиметри под мен. Исках това постижение да бъде на българин и точно на бургазлия като мен. Вече е приятно, когато всичко свърши, но трябва да ви кажа, че имах проблеми след 20–ия километър. Тялото и най-вече дясната страна започнаха да се схващат и наруших техниката на плуването. Екипът ми на лодката направи всичко възможно, без да се качвам, да ми дадат аспирин и витамини, за да продължа. Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос си казах, че трябва да бъда силен и смел до края", сподели развълнувано Цанко Цанков веднага след излизането си от водата.

"Има моменти, които трудно се описват, но съм повече от щастлив. Да ви призная, след толкова плуване не искам и да влизам вече във водата, но няма как. Със сигурност няма да ходя на плаж дълго време. Стига ми толкова в морето (смее се). Дали ще опитам нов рекорд на същата дистанция засега не зная, целта ми е първо да си почина, а след това ще мисля за нови предизвикателства. Още веднъж искам да благодаря на целия си екип, който изкара всичкото време на двете лодки, на кмета на Бургас Димитър Николов и на всички, които ми помогнаха да направя това историческо събитие”, сподели още Цанко.

Самото плуване започна в 06:20 минути от Нос Емине и завърши на малкия плаж на Маслен Нос в 20:44 часа.

Постижението на състезателя беше официално регистрирано от лицензирания международен съдия по маратонско плуване Вили Цанков, който през цялото време беше на лодката и следеше събитията във водата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама