Помпео: Гърция е стълб на регионалната стабилност

15:18, 18 юли 19 / Свят 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задълбочаване на двустранните отношения, потвърждение на стратегическия диалог между САЩ и Гърция, енергийните въпроси и турските дейности в Средиземноморието бяха темите, обсъдени от американския държавен секретар Майк Помпео и гръцкия външен министър Никос Дендиас на срещата им във Вашингтон.

„Макфакс“ (Македония): Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео

„Гърция е стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и на Балканите и е важен партньор на НАТО. Очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно за насърчаване на стабилността и напредъка в региона, пише Помпео в своя профил в Twitter веднага след срещата.

Говорителката на Държавния департамент Морган Отагус заяви, че срещата потвърждава важността на отношенията между САЩ и Гърция. Помпео похвали Гърция за нейния напредък в енергийните проекти и за разширяване на регионалната свързаност. Двете страни потвърдиха и общия си ангажимент за постигане на религиозна свобода.

Една от темите на срещата беше стратегическият диалог между двете страни, обявен през декември 2018 година, и Дендиас покани Помпео да участва във втората фаза в Атина.

„Всички знаем, че тесните отношения с Гърция - САЩ имат дълъг живот, но е особено важно тези отношения да се разширяват и задълбочават постоянно. Обсъдихме стратегическия диалог между двете страни, за да задълбочим този диалог и да го обхванем с други теми. Освен това поканих Помпео да дойде в Атина за втората фаза на диалога. Американската страна ще го разгледа положително поканата и е много вероятно визитата да се случи през есента”, каза гръцкият външен министър пред репортери веднага след срещата.

Помпео е засегнал различни теми с акцент върху турските провокации, суверенните права на Кипър и Гърция в Егейско море, и ситуацията в Източното Средиземноморие.

Що се отнася до провокациите на Турция, външният министър на Гърция помоли САЩ да имат ясна позиция, "ясна подкрепа за Гърция", В хода на двудневното си посещение Никос Дендиас се срещна и със съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама