Шестима са арестуваните ислямисти след мащабна антитерористична операция в Германия

16:55, 18 юли 19 / Свят 25 2074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската полиция е арестувала шестима души по подозрение, че са подготвяли атентат. По време на акцията полицаи претърсиха няколко апартамента в Кьолн и град Дюрен.

„Разследваме ислямистката група от известно време и установихме, че подготовката ѝ за извършването на нападение е напреднала“, заяви директорът на криминалната полиция в Кьолн Клаус-Щефан Бекер.

Към момента не е ясно, къде и кога е трябвало да бъде извършен атентатът.

В Германия се провежда операция срещу предполагаеми ислямисти

Един от задържаните шестима мъже - живеещ в Берлин германец от ливански произход, приел исляма, наскоро се преместил да живее в Дюрен. 30-годишният мъж, който имал тесни връзки с джихадистките кръгове в Берлин, дал ясно да се разбере в разговор, за който следователите научили, че е готов да извърши нападението.

Полицията уточни, че операцията е започнала в 4 ч. сутринта, като във фокуса ѝ е бил апартаментът в близкия до Кьолн град Дюрен, където главният заподозрян се нанесъл наскоро. В жилището живеел вече друг радикализиран заподозрян. Претърсен е и доскорошният апартамент на главния заподозрян в Берлин.

Мъжът е бил в полезрението на властите от 6 години и неколкократно се е опитал да достигне до територия, контролирана от групировката „Ислямска държава“, каза Бекер пред журналисти.

Полицията предприела операцията, след като заподозреният бил чут да казва, че „планира да се въздигне до най-високото ниво на рая в мюсюлманската вяра“. Това „може да е синоним на самоубийствено нападение“, посочи Бекер.

Началникът на полицията в Кьолн Уве Якоб изрази убеденост, че тя „скоро ще е в състояние да даде конкретна оценка на заплахата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама