Бисер Петков: Безработицата в България е на рекордно ниско ниво

18:05, 18 юли 19 / Политика 25 1511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Службите по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към посолствата на България в Австрия, Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното Кралство, Ирландия, Испания  и Германия са предоставили общо над 1 500 консултации на български граждани и компании през първото полугодие на 2019 г.

За същия период те са провели 28 информационни дни и са участвали в подготовката на 4 кариерни форума. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на Годишната среща на извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на Република България. 

Румен Радев: Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка

По време на изказването си той постави акцент върху политиките на Министерството на труда и социалната политика за преодоляването на предизвикателствата, свързани с недостига на работна сила.

''Усилията ни в тази посока са насочени към мотивирането на сънародниците ни в чужбина да се върнат да работят в България, както и към активирането на икономически неактивните българи'', каза министър Петков.

Като акцент в работата на службите по трудови и социални въпроси той открои организирането на кариерни форуми във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен, в които има концентрация на български студенти. 

Бисер Петков: Близо 2400 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост

Министър Петков представи актуалното състояние на пазара на труда.

''Безработицата в България е на рекордно ниско ниво, което е резултат от възходящо развиващата се икономика и нарастващата заетост. Положителни тенденции са и намаляването на дела на продължително безработните и на безработните младежи'', каза Петков. 

Министърът на труда посочи, че темпът на нарастване на средната заплата в България през последните години изпреварва средния ръст за ЕС.

''През първото тримесечие на 2019 г. националната статистика отчете, че средното възнаграждение у нас е 1208 лв. В някои сектори като информационните технологии заплащането е конкурентно на останалите страни от ЕС'', добави министър Петков. 

През март 2019 г. средната работна заплата е 1247 лв., отчита НСИ

Той представи и мерките за облекчаване на вноса на работници от страни извън ЕС. По данни на Агенцията по заетостта граждани от 35 държави работят в България. В челната тройка са Украйна, Молдова и Киргизстан. Увеличават се квалифицираните работници, които идват у нас със Синя карта на ЕС. С около 30% спрямо миналата година нараства и броят на сезонните работници, които са над 10 200 и се трудят основно в туризма.

''Министерството на труда и социалната политика работи активно и по линия на подготовка на спогодби за регулиране на трудовата миграция. Към момента такива документи са подписани с Армения и Молдова. Водят се преговори с Украйна, Беларус и Грузия'', каза министър Петков.

Той запозна посланиците с ключовите политики и новостите в законодателството в социалната сфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама