Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е приет

07:23, 19 юли 19 25 1147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

4258 ученици са участвали във второто класиране за прием след 7-и клас в столицата, като 699 от тях не са приети, съобщи началникът на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Това означава, че всеки шести кандидат-гимназист не е приет и ще трябва да изчака резултатите от третото класиране, за да разбере къде ще продължи своето образование.

Най-желани са специалностите с математика, сочат резултатите от първото класиране за гимназиите

От общия брой участвали във втория етап за прием 3422 ученици са подали заявление за включване в него, тъй като не са били доволни от училището, в което са били класирани първоначално. Останалите 836 кандидати са били включени автоматично в класирането, тъй като не са били приети в нито едно школо.

Обнявиха резултатите от първото класиране за гимназиите

На първия етап заради недостиг на кандидати от заложените в план-приема 383 паралелки бяха закрити общо 15. Други два класа пък запълниха капацитета си при записването на учениците.

„В две паралелки нямаше свободни места. Едната е в профил „Природни науки“ с химия и биология в Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, другата е „логистика на товари и услуги“ (б.а. - завършват с професия „куриер“) в 123-о СУ „Стефан Стамболов“, уточнява Кастрева пред Монитор.

Обнявиха резултатите от първото класиране за гимназиите

Така кандидатите на второ класиране можеха да избират измежду 366 паралелки, сред които и такива в най-желаните гимназии. Приетите на второ класиране ученици пък са общо 3766. „Към тях спадат и кандидат-гимназисти, които не са класирани в нито едно училище. 344 ученици от всички класирани не са били приети на първия етап“, посочва Кастрева.

Те трябва да се запишат утре или в понеделник в школото, в което са приети, с оригиналните си документи. Ако не го направят, губят своето място и то ще бъде обявено като свободно за третия етап на 23. 7. 2018 г.

МОН стартира процедура за обновяване на професионалните гимназии в страната

В топ 10 на най-желаните гимназии има само едно разместване. ТУЕС измества 73-о СУ „Владислав Граматик“ от третото място. В гимназията към Технически университет последният приет ученик е с бал 438,500 точки.(б.а.- на първо беше с 440,500 точки) „На второ класиране се е понижил минималният бал сред най-желаните гимназии, тъй като местата са заети от следващите желаещи“, обясни причината за разместването шефката на инспектората.

Софийската математическа гимназия не отстъпва първото място в класацията, като последният приет ученик е влязъл с бал 476, 500 точки. Второто място държи 91-а Немска езикова гимназия „Владислав Граматик“ с бал 455, 000 точки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама