Дойче веле: Политическата и бизнес мафия изнасилва Охрид

09:23, 19 юли 19 / Свят 25 1191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще застане ли някой на пътя на силните на деня, които заради личните си интереси удавиха македонския бисер, е въпрос, който се задава в публикация на Дойче веле.

Основният туристически център на Македония в средата на сезона преживява вероятно най-трудните моменти от новата история. Проблемите с ЮНЕСКО, която организация му даде последен шанс да се справи с хаоса, сякаш добавят още хаос. Местната власт обяви амбициозно решение на проблема със стотиците незаконни по9стройки, но проблемът е, че позволява изграждането на нови сгради в строго защитени места.

Случаят с съветника от ДСИ Нефи Усеини, който отвори незаконно изграден ресторант, преливаща чата на търпението. Но проблемът е, че освен обществеността, никой от властите не реагира. Гражданите са бесни, констатира Дойче веле.

„Това е невиждано, унищожават града. Как може един силен на деня човек, който заплашва с оръжие и седи в Съвета, да прави каквото си иска, това вече не е беззаконие, а насилие ".... Каква страна сме ние, сменихме правителството, но не и навиците. И после се чудим защо ЮНЕСКО ще ни отнеме статута на част от защитеното културно-историческо наследство... В средата на сезона се копае, строи се и никой не отговаря. Известно е, че когато е туристически сезон, това не трябва да се прави. А искаме да живеем от туризма“, казват част от жителите на Охрид.

Случаят със съветника от ДСИ е само кулминацията в хаоса, който управлява "туристическата перла". Кметът се оправда, че за оспорваната пицария е имало решение да бъде разрушена преди няколко месеца, но това не беше сторено. Тепърва в ход било търсенето на фирма, която да извърши събарянето, ако въобще се стигне до там.Но проблемът е, че този случай не е единствен, а има стотици като него. От ЮНЕСКО реагирали, и в заключителния документ на последната конференция в Баку се дава срок до февруари да бъде намерено решение на проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама